29 Ocak 2016 Cuma

Başarılı İnsanlar Neden Başarısız Arkadaşlarını Terkeder?



                                  Başarılı İnsanlar Neden Başarısız Arkadaşlarını Terkeder?
Herkes başarılı olmak, kabul görmek, etrafında önemli bir figür olmak ister. Eminim daha önce başarının sırlarını okudunuz: planlama, sıkı çalışma, azim, vesaire.
Bugün başarının sırrına çok daha farklı bir açıdan bakacağız. Hani bir söz vardır: Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” diye. İşte biz de tam bundan bahsediyoruz.
Hiç dikkat ettiniz mi bilmem; başarılı insanların etrafında hep başarılı ve zengin insanlar olur. Başarı para getirdiği için ikisini ayrı ayrı yazmayacağım. Bu biraz tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar meselesi belki de. İnsanlar başarılı olduğu için mi etrafı başarılı insanlarla çevreleniyor, yoksa başarılı insanların etrafında dolaştıkları için mi başarılı oluyorlar?
Aslında bunun cevabı yapılan araştırmalarla verilmiş gibi. Yapılan araştırmalarda insanların en çok vakit geçirdikleri beş yakın arkadaşının sosyo-ekonomik durumu kişinin başarısını veya başarısızlığını doğrudan etkiliyor. Bu beş arkadaş insanı ya batırıyor ya çıkarıyor. Örneğin, etrafınızdaki kişiler sıkı çalışmaya inanmıyor, ben işimi yaparım maaşımı alırım zihniyetinde ise sizin de başarılı olma olasılığınız otomatikman düşüyor. Yani oyuna mağlup başlıyorsunuz.
Öte yandan arkadaş çevresini değiştiren, konferanslara, seminerlere katılmak suretiyle başarılı insanlarla kontak kurmaya başlayan bir kişinin en geç 3 yıl içerisinde başarılı olacağı ve ilk milyon dolarını kazanma olasılığının %100 arttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmış.
5 Dakika Kuralı
Eğer siz de başarıya ulaşmak için her şeyi doğru yaptığınızı ama yine de hala bir sonuca varamadığınızı düşünüyorsanız, bir de dönüp etrafınıza bakın. Yukarda bahsettiğim başarısız grubun içindeyseniz, bu grubu yavaş yavaş ekme vaktiniz gelmiş demektir. Genelde gruptan biri zengin olup ayrılırsa, arkasından bi tarafı kalktı gibi yorumlar duyması çok normal. Ama bunun bir sebebi var. Maalesef insanların yapısı gereği, başarılı olan, yakışıklı olan, güzel veya şanslı olan kıskanılır. Ve bu insanlar eğer başarılı olanın seviyesine erişemeyeceklerini düşünürlerse sizi aşağı çekmeye çalışırlar. İşte bu sebepten dolayıdır ki başarılı insanlar başarılı insanlarla takılırlar.
5 dakika kuralı, başarısız grup ile geçireceğiniz günlük zamanı gösterir. Araştırmacılar, başarı yoluna baş koymuş kişilerin onları negatif etkileyecek arkadaş grubundan uzak durmaları gerektiğini, eğer bu çok da mümkün değilse bunu günde 5 dakikaya indirmeleri gerektiğini söylüyorlar. Başarı yolunda harcanacak zaman yoktur.
Kimse Tek Başına Başaramaz
Her ne kadar herkes başarısının kendine ait olduğunu söylese de, başarı tek kişilik bir oyun değildir. Dünya’nın en büyük yazarları, CEO’ları bile başarısını bir başka başarılı işadamına borçludur. Örneğin, Dünyaca ünlü yazar Ernest Hemingway bile tek başına başarılı olmamıştır. Halbuki yazarlık, tekil bir iştir. Hemingway, bir gazetede yazar olarak işe başladığında patronu Sherwood Anderson, onun ilk kitabını yayınlamasına yardımcı olmuştur. Eğer patronu başarısına katkıda bulunmasaydı, Hemingway belki de uzun yıllar bir gazetede köşe yazarı olarak çalışıyor olacaktı.
Daha sonraları Hemingway’in girdiği yazarlar kulübü onun yazılarında etkili olacak ve kalemini güçlendirecekti. Bu da başta belirttiğimiz, etrafınızın kariyerinize olan etkisini destekleyen bir anekdot.
3 Temel İnsan
Bir akıl hocasının bana verdiği bir öğüt vardı: “Etrafında ne kadar fazla insan olduğunun bir önemi yok. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsan hayatında hep üç temel insan eksik olmamalı.”
Sizden yaşça büyük ve başarılı olan bir insan: Ondan öğrenecek çok şeyiniz olacak
Sizle aynı yaşta ve başarıda bir arkadaş: Fikir alışverişinde bulunacak
Sizden yaşça küçük bir insan: Ona koçluk edecek ve sizi zinde tutacak
Bu 3 temel insan yapısını somutlaştıran tarihteki büyük figür Aristo idi. Kendisini daima geliştiren ve kendi kendine hedefler koyan Aristo, kendinden yaşça büyük birisinden, Plato’dan öğreniyor, kendinden yaşça küçük birisine, Büyük İskender’e, aktarıyordu.
Çevresini başarılı insanlara ayıran kişiler er ya da geç başarıyı yakalayacaklardır. Eğer sizde başarılı olmak istiyorsanız kendinize hedefler koyun, ve en önemlisi çevrenize bakın. Bir liste yapın. Sizi aşağı mı çekecekler, yoksa yüceltecekler mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder